Skip to main content
We match your fire.

Kutzner+Weber

Made in Germany op zijn best - meer dan 13 jaar ervaring in topkwaliteit fijnstof afscheiding.

Maximale fijnstofafscheiding

responsive image

Bewuste gebruikers, installateurs en fabrikanten van verbrandingstoestellen op hout en houtpellets kunnen allen hun deel doen om de fijnstof emissies terug te dringen. De fabrikanten ontwikkelen daartoe steeds betere toestellen, die de best mogelijke verbranding garanderen. Installateurs zorgen voor de correcte inplanting van die toestellen, alsook voor de verbinding met een goed rookkanaal. Gebruikers kunnen echt droog hout stoken, het vuur langs boven aanmaken en de luchtaanvoer goed regelen, als dat al niet automatisch gebeurt. Het sluitstuk is de fijnstof afscheider, die de resterende fijnstofdeeltjes neutraliseert. Zo'n toestel wordt soms ook een fijnstoffilter genoemd, maar dat is een verkeerde benaming want er komt geen filter aan te pas.

Werking van de Airjekt fijnstofafscheider van Kutzner+Weber :

 • De elektrode in het rookkanaal produceert een spanningsveld wanneer de temperatuursonde een temperatuurverhoging in het rookkanaal detecteert.
 • Dat spanningsveld ioniseert de stofdeeltjes in de rookgassen, zodat ze elektrostatisch opgeladen worden.
 • Door de elektrostatische lading van de stofdeeltjes worden ze aangetrokken tot en afgezet op de schoorsteenwand.
 • Daar klitten de fijne stofdeeltjes samen tot grote stofdeeltjes, die niet langer de schadelijkheid van fijnstof vertonen bij inademing.
 • Bij het reinigen van het rookkanaal worden ze als gewoon roet verwijderd.

De kwaliteit van de fijnstof afscheiding hangt sterk af van de schoorsteenlengte, waarop het fijnstof zich kan afzetten. In normale omstandigheden, met een schoorsteenlengte van minimaal 4 à 5 meter, wordt meer dan 90 % van het geproduceerde fijnstof afgescheiden.

De sterren elektrode werd speciaal door K+W ontwikkeld om de lengte van de elektrode te reduceren. De stervormige uitsteeksels op de elektrode produceren een ioniserend veld dat veel efficiënter de stofdeeltjes oplaadt, omdat de kracht van het veld aan de sterpunten veel sterker is. Zo volstaat een uiterst compacte elektrode, tegenover soms erg lange elektrodes bij andere merken.

De Airjekt bestaat in verschillende modellen, naargelang ze geplaatst wordt :

 • binnen of buiten
 • in technische ruimtes en leefruimtes
 • in bestaande en nieuwe rookkanalen
 • in een enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal
 • in een metalen of keramisch rookkanaal
 • eventueel ook bovenop de schoorsteen.

Er zijn voor een optimale installatie ook verschillende accessoires voorzien, zodat de Airjekt zowel toe te passen is bij bestaande toestellen en rookkanalen (retrofit), als bij nieuwe toestellen en rookkanalen.

Meer lezen over fijnstofvrij houtstoken

Gratis fijnstof afscheider

Bij aankoop van een Tulikivi speksteenkachel uit het Karelia gamma tussen 15/9 en 31/10/2019, krijgt u er een gratis fijnstof afscheider van Kutzner+Weber bij. Laat ons samen gaan voor fijnstofvrij houtstoken !

Lees meer

Steeds een passende oplossing

Met de vele Airjekt modellen valt steeds een geschikte installatie te bedenken, zowel binnen als buiten, in dubbelwandige of enkelwandige rookkanalen, in metalen of keramische (vanaf 2020) rookkanalen,...

Lees meer

Hoe hoger de schoorsteen...

...hoe beter de fijnstof afscheiding. Dus wordt een fijnstof afscheider best zo laag mogelijk geplaatst. Met 4 à 5 m rookkanaal kan meer dan 90 % fijnstof afscheiding bekomen worden.

Lees meer

Klik hier om een vraag te stellen aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.

responsive image

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website kunnen geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die inhoud bevat afkomstig van sociale media.

Meer informatie